Do przygotowania ich bedziemy potrzebowac:
Warzywa wg uznania, ja zazwyczaj biore:
1 czerwona paprykę,
1 zielona paprykę,
1 żółtą papryki,
seler,
3 średnie pomidory,
1 cebule,
2 lub 3 ząbki czosnku,
siemię lniane,
starte migdały
orzechy laskowe
sol,pieprz,ostra papryka,ziola prowansalskie
sol,pieprz,ostra papryka,ziola prowansalskie
Oczywiście polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm i delikatne rozbijamy rekami.
Następnie doprawiamy sola,pieprzem i odrobina ostrej papryki.(można pominąć ostra paprykę, ale my lubimy ostre jedzonko)
Dodaje trochę oliwy z oliwek, zawijam folia i wkładam do lodówki na około 1,5-2 godziny.
Następnie kroje wszystkie warzywa.
Koniecznie trzeba sparzyć pomidory aby obrać je ze skorki.
Gdy warzywa już są przygotowane, to delikatnie podsmażam je na patelni, dodając zioła prowansalskie,sol i pieprz.
W międzyczasie przygotowuje polędwiczki obtaczając w orzechach włoskich i zmielonych migdałach.
Gdy warzywa są już lekko podsmażone dodajemy pomidory.
Gdy już wszystkie warzywa puszcza soki, dodaje siemię lniane.
Polędwiczki obsmażam z każdej strony na patelni i dodaje do warzyw, gdzie spokojnie się dusza na małym ogniu.
A to efekt końcowy:)
Polędwiczki w warzywach można podawać z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz