wtorek, 6 listopada 2012

Mniami -Poledwiczki

Chociaz w kuchni rzadzi moj maz, to czasami lubie cos sama przyrzadzic :) Ostatnio zrobilam poledwiczki z warzywami z dodatkiem orzechow wloskich i startych migdalow. 
Do przygotowania ich bedziemy potrzebowac:
Warzywa wg uznania, ja zazwyczaj biore:
1 czerwona paprykę,
1 zielona paprykę, 
1 żółtą papryki,
seler,
3 średnie pomidory,
1 cebule,
2 lub 3 ząbki czosnku,
siemię lniane,
starte migdały
orzechy laskowe
sol,pieprz,ostra papryka,ziola prowansalskie
Oczywiście polędwiczki wieprzowe


Polędwiczki kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm i delikatne rozbijamy rekami.

Następnie doprawiamy sola,pieprzem i odrobina ostrej papryki.(można pominąć ostra paprykę, ale my lubimy ostre jedzonko)


Dodaje trochę oliwy z oliwek, zawijam folia i wkładam do lodówki na około 1,5-2 godziny.



Następnie kroje wszystkie warzywa.



Koniecznie trzeba sparzyć pomidory aby obrać je ze skorki.


Gdy warzywa już są przygotowane, to delikatnie podsmażam je na patelni, dodając zioła prowansalskie,sol i pieprz. 



W międzyczasie przygotowuje polędwiczki  obtaczając w orzechach włoskich i zmielonych migdałach.

Gdy warzywa są już lekko podsmażone dodajemy pomidory.


Gdy już wszystkie warzywa puszcza soki, dodaje siemię lniane. 


Polędwiczki obsmażam z każdej strony na patelni i dodaje do warzyw, gdzie spokojnie się dusza na małym ogniu.


A to efekt końcowy:)


Polędwiczki w warzywach można podawać z ryżem.
Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz